Doorstarten na een faillissement

Wanneer je failliet bent gegaan, en je wilt verder gaan dan noem je dat doorstarten. Idealiter behoud je de gezonde delen van je bedrijf, stoot je de verliesgevende onderdelen af en ga je, in afgeslankte vorm, verder met je bedrijf. Dit kan spontaan gebeuren ... een tak van je bedrijf loopt niet, je stoot deze af en je gaat kleiner verder. Het kan ook een bewuste keuze zijn om failliet te gaan, bijvoorbeeld wanneer je ziet dat er geen winst meer te behalen is in de business waarin je werkt. Dan lok je een faillissement uit zoals ze dat zeggen, om de slecht onderdelen van je bedrijf kwijt te raken. Dit noemen ze ook we een "technisch faillissement".

Kun je altijd doorstarten?

Ja, en dit is heel belangrijk, je kunt átijd doorstarten. Het makkelijkst gaat het wanneer je een BV of NV had. Maar ook als éénmanszaak kun je op een eenvoudige wijze doorstarten. Veelal is de emotionele deuk van een persoonlijk faillissement (dat is wanneer je met je éénmanszaak omvalt) wel wat groter omdat je vaak ook met je privé vermogen aansprakelijk bent. Wanneer je het niet goed geregeld had voordat je failliet ging, zou het zelfs kunnen dat ze je huis, waar je met vrouw en kids woont, onder je kont vandaan verkopen. Bij een BV is dat natuurlijk anders omdat een BV een zelfstandige rechtspersoon is. Hier wordt dan alleen de BV failliet verklaard en niet de bestuurder. Tenminste ... wanneer je geen wanbeleid hebt gepleegd.

button kies voor een vrijblijvend gesprek

Personeel en doorstarten

Veruit de belangrijkste reden om een bedrijf failliet te laten gaan is om verder te kunnen gaan, om te kunnen doorstarten, zonder de grootste kostenpost die een bedrijf kent, de personeelskosten. Wanneer je dan als bedrijf failliet gaat en je wilt doorstarten, ben je niet verplicht de personeelsleden opnieuw aan te nemen. Wanneer je niet failliet wilt gaan maar gewoon wil stoppen en met een ander bedrijf weer verder gaan, dan ben je als werkgever verplicht om de lopende arbeidsovereenkomsten te respecteren en moet je alle personeel meenemen.

Hoe maak je een goede doorstart ?

De beste kans op een goede doorstart vanuit een faillissement of bijna - faillissement maak je wanneer je je bedrijf winstgevend kan maken of nog winstgevende onderdelen bevat. En natuurlijk moet je afnemers of klanten hebben. Een succesvolle doorstart vanuit een faillissement maakt je wanneer je een goede voorbereiding hebt, iets waar wij je natuurlijk mee kunnen helpen. We krijgen wel eens de vraag of je moet wachten totdat het faillissement volledig is afgewikkeld en het antwoord is "nee". Je hoeft niet te wachten tot de afwikkeling compleet is, dat kan in sommige gevallen wel jaren duren (persoonlijk ben ik er bijna 3 jaar mee zoet geweest). Je kunt direct na het uitspreken van het faillissement door de rechtbank een nieuw bedrijf opstarten.

Financiering

Ondanks dat wij het als bedrijf graag zouden willen, we kunnen niet financieren. Wij begrijpen dat het vaak moeilijk is om opnieuw te beginnen, echter dat is volledig aan jezelf. Veelal kun je afspraken maken met je leveranciers, kun je de korting die je veelal kreeg gebruiken om je openstaande rekeningen te voldoen. Zo bouw je weer vertrouwen bij je leverancier en kun je weer aan de slag. Bij de banken hoef je over het algemeen niet meer aan te komen. Ook een mogelijkheid is een lening in de familiesfeer, tenminste als je die nog hebt ...

Schulden bij een faillissement

Wanneer de schulden gemaakt zijn door een BV of NV blijven deze achter in de oude onderneming. Voor schulden die u als éénmanszaak heeft gemaakt bent u persoonlijk aansprakelijk. Toch wordt vaak een deel van de schulden bij een doorstart overgenomen door het nieuwe bedrijf. U heeft uw leverancier vaak nog nodig en u kunt deze niet opzadelen met een enorm verlies. Met deze leveranciers kunnen wij vaak in een vroeg stadium afspraken maken zodat een doorstart na een faillissement ook voor hen toch nog iets van een prettige afloop kent. Behalve schulden zijn er vaak ook allerlei langlopende contracten waar u nu op een eenvoudige manier onderuit kunt. Een goedkopere boekhouder, minder advieskosten, een kleinere leaseauto, alles draagt bij aan een winstgevende doorstart.

doorstartenUitdagingen bij een doorstart

Een doorstart gaat zelden of nooit van een leien dakje, ook al zou je dat nog zo graag willen. Hieronder geven we een aantal zaken aan waar je op moet letten wanneer je wil doorstarten na een faillissement.

• De curator probeert je doorstart na het uitspreken van het faillissement te verhinderen omdat je dan zogenaamd de schuldeisers zou benadelen (is veelal niet zo, waar de curator een broertje dood aan heeft is wanneer jij zaken buiten hem om regelt, want dan kan hij zijn 20% niet afromen !!)
• Je hebt je nieuwe bedrijf al geregistreerd voordat het oude bedrijf failliet is verklaard (dit is een tricky one, want wanneer de curator dit kan bewijzen is ook je nieuwe business naar de knoppen voordat je begonnen bent)
• Omdat je niet zo nauwkeurig bent geweest met de administratie, word je aansprakelijk gesteld in het kader van de bestuurdersaansprakelijkheid (dit is op te lossen door gewoon een goede adminstratie te voeren ... scheelt je echt een heleboel ellende)
• De curator heeft je inventaris, de goederen die je nog op de plank had liggen, je orderportefeuille enz voor een habbekrats verkocht aan een vriendje van hem en heeft daarna precies zoveel uren opgegeven aan de RC (rechtercommissaris) dat er voor jou precies nul (0) overblijft om opnieuw te beginnen (eigen ervaring ...) 

We kennen de trucs van de curator inmiddels na zoveel jaar ervaring en we weten echt genoeg manieren om opnieuw te kunnen starten. Kom eens vrijblijvend met ons praten.

 

button kies voor een vrijblijvend gesprek